Receptai

 

Linas atsako į Jūsų klausimus

2010-08-09 / Linas Samėnas

Kalmarai: kaip paruošti?

Kas  per daiktas tas kalmaras? Jei tai būtų klausimas iš biologijos srities, tai atsakymas toks. Kalmarai yra galvakojai moliuskai, paplitę Atlanto vandenyne. Kūnas aptakus, jų nugarą gaubia siaura plokštė. Turi 8 trumpesnius čiuptuvus ir 2 ilgus čiuptuvus, kurių galuose yra siurbliukai. Gyvena giliai po vandeniu, toli nuo krantų. Standartiškai užauga iki 50 cm ilgio, bet būna ir gigantiškų – iki keliolikos metrų. Iš įdomiųjų faktų apie kalmarus galima paminėti tai, kad jie yra labai greiti, vieni greičiausių plaukikų pasaulyje, nors ir plaukia atbulai. Jų kraujas mėlynos spalvos.

Dabar atsakymas į tą patį klausimą, tik iš maisto srities. Kalmaras valgomas, o jo mėsa minkšta, malonaus, truputį saldoko skonio. Ir beje, gana vertinga - dėl to, kad joje daug baltymų. Kaip ir visuose kituose jūros produktuose, kalmaruose yra daug jodo ir visokių kitokių mineralinių medžiagų. O mums jų tikrai reikia, nes jūrinių žuvų ir kitokių jūros gėrybių valgom mažokai. Privalumas ir toks, kad kalmaras yra greitai paruošiamas ir lengvai virškinamas.

Na, jei Jums į rankas patektų ką tik sugautas kalmaras, ko gero sutriktumėt, nes nežinotumėt, kaip jį išdoroti. Nepykit, bet šią pamoką praleisiu, nėra reikalo gilintis, nes tai ką matot IKI parduotuvėje yra jau išdorota ir paruošta kalmaro filė. Pavyzdžiui, galit nusipirkti šaldytų kalmarų arba parūkytų. Šaldytus kalmarus, kaip ir visas jūros gėrybes, reikia atšaldyti lėtai – palikti šaldytuve arba užpilti šaltu (galima kiek pasūdytu) vandeniu. Primenu, kad jūros produktų jokiu būdu negalima atitirpinti karštame vandenyje – gali susidaryti nuodingų medžiagų. Patikėkit, tokiu atveju ne itin malonus reikalas gali atsitikti. Beje, atšildytus kalmarus apžiūrėkit – gali būti, kad reikės nulupti odą.

Pasakiau, kad kalmaro mėsa minkšta ir Jūs turbūt pagalvojot, kad aš kvailas :). Spėju, kad daugelio patirtis Lietuvos kavinėse paragavus kalmarų ne kokia – sunkiai kramtomi? Neturi jie būti tokie. Na, nelabai mes dar mokam elgtis su jūros produktais. Internete galit prisiskaityti patarimų, kad prieš gaminant kalmaro filė reikia pamušti plaktuku, kad paminkštėtų. Tikrai to nereikia, Pavyzdžiui, jei matėt, kad kalmaro filė suaižoma kaip kankorėžis, tai tik dėl grožio, o ne dėl minkštumo. Neerzinsiu su visokiais pamokslais, o tiesiai šviesiai pasakysiu, kur esmė. Kalmaras ruošiamas labai trumpai, negalima jo pervirti, perkepti ar perkaitinti – kuo ilgiau kaitinsit, tuo kietesnis jis pasidarys. Kodėl? Todėl, kad jame daug baltymų, o baltymai aukštoje temperatūroje traukiasi ir kietėja. Virti, troškinti ar kepti pakanka 3-7 minučių priklausomai nuo gabalėlių dydžio. Jei gruzdinsit kalmarų žiedus karštame aliejuje, tai reikia dar mažiau laiko, nes kitaip jie tikrai bus sunkiai įkandami.

Kaip Jums patiktų rūkyti kalmarai? Neragavot? Pabandykit. Pavyzdžiui, pasigaminkit salotas. Salotas aš pripažįstu tik iš lapų, jokių mišrainių ar majonezų. Galu gale ir paprasta  – krūva žalumynų, gražiai papjaustyti parūkyti kalmarai ir padažiukas, kad ir alyvuogių aliejus ar sojos padažas. Prie kalmarų galit ir naminį majonezą pasigaminti su šviežiomis žolelėmis, paskanintą citrinos sultimis ir aštriais pipiriukais. Nieko sudėtingo, bet gardu.

Skanios dienos.

Linas

 


 

Komentarai (2)

  • Gintas Sutkus
    Pašvinko tavo file:)... Štais IKI tinklalapis - "kreivas" PR projektas, kurio esmė iš belgų Ortizų paimti pinigus:)... Paleido tinklalapį ir pamiršo. Tokios tokelės su lietuvišku PR'u.
  • regystruoti@gmail.com
    Kaip dar skaniai galima suvartoti parūkytą kalmarų file, turim nemažai, bet ant sumuštinių labai ne kaip ėjosi, su salotom šiuo metų laiku irgi prastoka, bet reiks pabandyti, gal dar ką galima pasigaminti???? Beje, minimas sojų padažas salotoms, ar tiesiog gryną padažą naudoti ar čia koks kodinis padažo su soja pavadinimas? :-) Būtų malonu sulaukti atsakymo kol filė nepašvinko, dėkui :)


Rašyti savo komentarą