Receptai

 

Linas atsako į Jūsų klausimus

2010-05-24 / Linas Samėnas

Lazanija – klasikinis itališkas receptas

Žodis – ne žvirblis, išskrido – nesugausi... Vat taip ir nutiko šiandien Laurai, išplepėjo vyrui viską ir neliko staigmenos :). Bet nieko, mes vis tiek suradom, ką nustebinti ir skaniai didelėj kompanijoj suvalgyti lazaniją.

Kažkodėl daugeliui atrodo, kad lazanija yra gana sudėtingas reikalas, daug laiko užima ją paruošti. Kad ne. Pasiruoši porą padažų, viską susluoksniuoji ir keliauja lazanija sau laiminga į orkaitę, o Jūs laisvas – kol ji kepa, darykit ką tik norit.

Lazanijų versijų yra visokių. Šiandien gaminau daugiau mažiau klasikinį variantą. Pradėkim nuo mėsos padažo. Iš esmės tai yra klasikinis itališkas „Bolognese“ padažas, patiekiamas su spagečiais. Nenukrypdamas nuo tradicijų, naudojau maltą jautieną.  Nebus nusikaltimas, jei lazanijai imsit kitą mėsą, kuri Jums labiau patinka. Bet žiūrėkit, kad ta mėsa nebūtų riebi, pavyzdžiui, nesugalvokit lazanijos daryti iš riebios kiaulienos su lašinukais. Jei kiauliena, tai kuo liesesnė. Et, nieko gero, kai iš lazanijos sunkiasi riebalai, joje ir taip daug sočių produktų. Kai mėsa apkepa, ji turi likti sausa. Pavyzdžiui, visai gerai lazanijai tiktų veršiena.

Ką šitam padaže veikia raudonas vynas? Pagerina skonį ir aromatą. Nebijokit, nebus lazanija su alkoholiu, bet kokiu atveju kaitinamas alkoholis išgaruoja, lieka tik vyno kvapas. Ir tai, čia jo reikia nedaug, tik šlakelio. Kaip yra su tais pomidorų padažais? Recepte siūlau naudoti dviejų rūšių – pomidorų tyrę ir pomidorų padažą ir, ko gero, ne vieną subalamūtinu, kas yra kas. Kalbu ne apie kečupą, jam šitam patiekale iš viso nėra ką veikti. Reikia kuo paprasčiausio, kuo natūralesnio pomidorų padažo, be jokių ypatingų priedų. Pomidorų tyrė – tai beveik sultys. Pomidorų pasta – toks padažas, kurį šaukštu galima pakabinti. Pavartykit indelius IKI parduotuvėje – surasit ir skysto ir tiršto pomidorų padažo, tai yra tyrės ir pastos.

Tas baltas padažas, kurį sumakalavom iš sviesto, miltų ir pieno turi labai gražų ir skambų pavadinimą. Tai „Bechamel“ padažas. Irgi virtuvės klasika. Bechamel yra prancūzų virėjo pavardė, kuris šį padažą sugalvojo prieš kokius 300 metų. Prancūzijoje šis padažas labai mėgstamas, vadinamas padažų „tėvu“. Lygiai kaip ir lazaniją, su juo galima užkepti įdarytus makaronus „cannelloni“.

„Bechamel“ padažą virtuvėj galit daug kur pritaikyti. Tai ką darėm šiandien – pienas, sviestas ir miltai – yra pagrindas. Lazanijai visiškai to pakanka. Bet prie kitų patiekalų „Bechamel“ galit pagardinti svogūnais, pipirais, žolelėmis, muskato riešutais. Sodresnį skonį gausit įpylę truputį grietinėlės ar ištirpinę sūrio. Su tokiu padažu galit orkaitėje užkepti žuvį arba daržoves.

Mano galva, lazanija be „Bechamel“ padažo – nė iš vietos. Jis būtinai turi būti. Beje, lazanija yra tas patiekalas, kuris pašildytas kitą dieną dar skanesnis. Bent jau man. Turėkit tai minty :)

Gražaus ir šilto vakaro.

Linas

 

Komentarai (0)



Rašyti savo komentarą